ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Αυθεντικότητα, παράδοση
και επιρροές
Η Λέρος έχει μια πλούσια τοπική κουζίνα. Το νησί παράγει από τον 7ο αι. ότι και σήμερα, όσπρια, λάδι, κρασί, σιτάρι, σύκα, μέλι. Υπάρχουν ακόμη προϊόντα που φτιάχνονται με παραδοσιακές παρασκευές που διατηρήθηκαν μέσα στον χρόνο από γενιά σε γενιά και συνταγές με επιρροές από τους ιταλούς και τους αιγύπτιους. Στα μαγειρευτά θα βρείτε παραλλαγές που αποκαλύπτουν την ομορφιά της τοπικής κουζίνας. Λίγη ντομάτα στους ντολμάδες, άφθονο θρούμπι στο κρέας, ψαρόσουπα, αστακός με κριθαράκι και τόσα άλλα που θα τα ανακαλύψετε. Σε καφενεία, σε ταβέρνες, σε εστιατόρια, όπου και να φάτε ένα είναι βέβαιο, στη Λέρο το φαγητό είναι πάντα νόστιμο και η ατμόσφαιρα ζεστή και φιλική. Και αν δεν θέλετε να δείτε τον κατάλογο ρωτήστε απλά τι να φάτε σήμερα.
Αρτοσκευάσματα.
Τα νόστιμα ψωμιά όπως το «πολύσπορο», το «βυζαντινό», ποικιλίες από σύμμεικτα άλευρα, είναι από τα δυνατά σημεία των γεύσεων της Λέρου. Θα συνοδέψουν το πρωινό σας με τρόπο μοναδικό! Μπορείτε να τα συνδυάσετε με φρέσκο βούτυρο και λέρικο μέλι. Ιδιαίτερης γεύσης και παρασκευής οι λέρικες πίτες κυρίως τυρόπιτες με τοπική μυζήθρα και σπανακόπιτες που θα βρείτε εύκολα σε όλους τους φούρνους.
Θυμηθείτε: Οι φούρνοι ανοίγουν το πρωί με φρέσκο ψωμί που εξαντλείται γρήγορα και κλείνουν το μεσημέρι μέχρι τη επόμενη μέρα.
Μέλι. Μπορείτε να βρείτε άφθονο και από πολλούς παραγωγούς. Δοκιμάσετε το θυμαρίσιο μέλι του νησιού, ιδιαίτερα πλούσιο στη γεύση και στην υφή και υπέροχο στο χρώμα και στο άρωμα.
Θρούμπι. Το πιο μυρωδάτο βότανο του νησιού. Φυτρώνει παντού, μοιάζει με ρίγανη, αλλά είναι πιο δυνατό στη μυρωδιά και τη γεύση. Οι ντόπιοι το βάζουν άφθονο στα φαγητά και στις σαλάτες. Αξίζει να πάρετε λίγο μαζί σας φεύγοντας.
Πάστες (Αλίπαστα). Από τις ωραιότερες και οπωσδήποτε οι πιο ονομαστή παρασκευή του νησιού. Παστός κολιός με παραδοσιακή συνταγή που θέλει τα ψάρια να παραμένουν σε ξύλινα βαρέλια για εξήντα μέρες και το νερό να αλλάζετε κάθε δεύτερη μέρα. Σε πολλές από τις ψαροταβέρνες του νησιού θα βρείτε αλίπαστα που παρασκευάζονται ειδικά για κατανάλωση στο μαγαζί, ακολουθώντας τη συνταγή από πατέρα σε γιο. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να πεις όχι σε ένα μεσημεριανό ούζο με μεζέ παστό κολιό, ξυδάτο γαύρο, ή χταπόδι.
Ψάρια και θαλασσινά. Το φρέσκο ψάρι είναι σίγουρα κάτι που δεν θα σας λείψει στη Λέρο. Ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους από τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της. Όπου καθίσετε να φάτε το πιο πιθανό είναι όλο και κάποιος από την οικογένεια, ή και ο ιδιοκτήτης, να είναι ψαράς. Στην περίπτωση που θελήσετε να τα μαγειρέψετε μόνοι σας, τα πρωινά θα βρείτε στους μαρμάρινους πάγκους της Αγ. Μαρίνας τους ψαράδες με τα ψάρια που μόλις έχουν βγάλει από τη θάλασσα σε τιμές που δεν χρειάζονται παζάρια.
Πουγκάκια. Φούρνου και τηγανιού με θυμαρίσιο μέλι, καρύδι, αμύγδαλο, μανταρίνι και σουσάμι. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και περιγραφές, απλά δοκιμάστε τα.
Και ίσως τελικά ξαφνιαστείτε από τα τόσα μενού για χορτοφάγους!